tiistai 9. joulukuuta 2014

Väriopin tehtäviä

1. Määrittele mitä valo on?
Valo on lähtöisin auringosta ja se on edellytys värien näkemiselle.

2. Määrittele spektri.
Päivän valon kirjo

3. Miten näköaistimus syntyy?
Sähkömagneettinen säteily heijastuu esineen pinnasta silmään muodostaen esineen kuvan ylösalaisin verkkokalvolle. Näköhermoa pitkin etenevät impulssit synnyttävät aivokuorelle näköhavainnon, jolloin ajatustoiminta tajuaa esineen. Silmässä on tappisoluja (aistivat värejä) ja sauvasoluja (huolehtivat näkemisestä yöllä ja hämärässä) 

4. Selitä värisokeus
Värisokeus on perinnöllistä, eikä sitä pysty parantamaan. Värisokeus on yleisempää miehillä (8%) kuin naisilla (0,5%). Värisokeuden haitta-aste on riippuvainen siitä, minkä värin näkemisen kohdalla on vajavuutta. Lievin värisokeuden muoto on trikromaattinrn anomalia. Silloin jokin väriaistin perustekijöistä on vajaatoimintainen. Se ei kuitenkaan ole suuri haitta jos se ilmenee lievänä. Värisokea ei pysty tulkitsemaan kaikkia aallonpituuksia, jotka aiheuttavat erilaisia aistimuseroja. 
Dikromaattinen väriaisti on henkilöllä, jolta puuttuu verkkokalvosta väriärsytyksiä vastaanottavien näkösolujen joukosta oranssi-, violetti- tai viherherkät tappisolut. Väriaistimus syntyy kahden tappisolutyypin toiminnan tuloksena ja on niiden yhteisvaikutuksen mukaisesti vääristynyt normaaliaistimukseen nähden. 

5. 


6. Valonsäteet eri pinnoissa



Kuvassa a pinta on sileä, joten pinta suuntaheijastaa valonsädekimpun. Hiuksen pinta näyttää kiiltävälle ja on siloinen.
Kuvassa b pinta on rosoinen ja epätasainen, joten valonsäteet hajaheijastuvat. Hiuksen pinta näyttää kiillottomalle ja rosoiselle.
7. 
Kylmät värit: löytyvät väriympyrästä siniseltä, vihreältä ja keltaiselta alueelta.

Lämpimät värit: löytyvät punaiselta, violetilta ja oranssilta alueelta.


Pastellivärit: ovat todella puhtaita värejä ja sisältävät paljon valkoista.

Murretut värit: syntyy sekoittamalla puhtaaseen väriin sen vastaväriä tai mustaa väriä (murrettu= taitettu =varjostettu) 
Neutraalit värit:  eivät aiheuta kylmän tai lämpimän tunnetta. Esim. valkoinen, harmaa ja musta.

9. Miten yhdistät väriopin tiedot hiusvärikarttoihin?
Värioppi selkeyttää värin valintaa asiakkaalle, mikä sopii parhaiten esimerkiksi ihon väriin. Värioppi on myös auttanyt väriympyrän ymmärtämisessä, mikä on todella tärkeä ymmärtää väriä valitessa. 

10. Värianalyysiin nettilinkkejä

 http://naistenhaku.fi/blogi/pauliina/loyda-tyylisi-varianalyysilla

http://isomyynmuotiblogi.blogspot.fi/2012/10/valottava-varianalyysi.html?m=1

http://www.kauneusjaterveys.fi/artikkeli/varianalyysi-nyt

http://www.kauneusjaterveys.fi/artikkeli/varianalyysi-nyt

http://eimitaanpaallepantavaa.blogspot.fi/2012/04/varianalyysin-salaisuus.html?m=1


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti