sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Ravintoaineet

Ravintoaineet
Hyvä, terveellinen ja monipuolinen ravinto näkyy ihmisestä ulkoapäin jo kauas. Ravinnon laatu on kytköksissä kaikkiin elintoimintoihin, kuten jaksamiseen, vireyteen, aineenvaihduntaan, ihoon ja hiuksiin sekä niiden kasvuun. Siksi onkin tärkeää syödä riittävästi, monipuolisesti ja hyviä ravintoaineita.

Proteiinit
Proteiinit eli valkuaisaineet ovat aminohappoketjuista koostuva orgaaninen yhdiste. Proteiinit ovat solujen rakennusaineita. Hiukset koostuvat 97% proteiineista, joten hiussolut tarvitset kasvuun proteiineja. Proteiinit säätelevät myös esimerkiksi neste-, happo-, kaliumin ja natriumin tasapainoa.
Proteiinin saantisuositus päivässä aikuisella painokiloa kohti on noin 1g/kg.
Hyviä proteiinit lähteitä ovat liha, kala, pähkinät ja maitotuotteet.

Hiilihydraatit
Hyviä hiilihydraatteja saa hedelmistä, marjoista, kasviksista ja täysjyväviljoista. Ne ovat tärkeä osa ruokavaliota, sillä niistä saadaan energiaa. Energiaa tarvitaan myös hiusten kasvuun. 




Rasvat

Rasvat ovat orgaanisia yhdisteitä, jotka sisältävät rasvahappoja. Rasvoja on kasvi-ja eläinkunnanrasvoja.
Talirauhaset tarvitsevat toimiakseen rasvoja. Jos talirauhaset eivät tuota rasvaa, hiuspohja ja hiukset ovat kuivat eivätkä ne saa luonnollista suojaa rasvoilta. Rasvan puute saattaa näkyä kuivuutena ja elottomuutena hiuksissa ja hiuspohjassa. Rasvaa saadaan ravinnosta ja siinäkin pitää olla tarkka mitkä rasvat ovat hyviä ja mitkä huonoja. Välttämättömiä rasvahappoja ovat alfalinoleenihappo ja linolihappo. Rasvan saantisuositus päivässä olisi 25-35% päivittäisestä energiansaannista.
Tyydyttyneet: Tyydyttyneet rasvat ovat kovia rasvoja, ja ns. huonoja rasvoja. Näitä saadaan mm. rasvaisesta ruuasta, lihasta, leivonnaisista. Näitä rasvoja kannattaa välttää, koska ne tukkivat verisuonia ja nostavat veren kolesterolitasoa.
Tyydyttömät: Tyydyttömät rasvat ovat kasvirasvoja ja hyviä rasvoja, jotka ovat terveydelle ja hiuksille hyväksi. Hyviä lähteivät ovat mm: avokado, pähkinät, oliviiöljy ja erilaiset siemenet.





Vitamiinit
C-vitamiini edistää kollageenintuotantoa, joka vahvistaa hiussuonia. C-vitamiini auttaa myös raudan imeytymisessä, mikä on tärkeää hiuksen kasvulle. C-vitamiinia saa esim. tuoreista marjoista, sitrushedelmistä ja parsakaalista.
A-vitamiini auttaa talintuotannossa, mikä on välttämättömyys hiuksien ja hiuspohjan hyvinvoinnille. Kun talintuotanto on kunnossa hiukset pysyvät kiiltävinä ja hiuspohja ei kuivu. A-vitaaminia saa esim. porkkanasta ja kurpitsasta.
E-vitamiini suojaa hiuksia auringolta. E-vitamiinia on pähkinöissä.
Biotiini on vesiliukoinen B-vitamiini. Sen puutos voi aiheuttaa hiustenlähtöä ja hiusten haurastumista. Biotiinia saa maksasta,  soijasta ja munan keltuaisesta.


Kivennäisaineet
Rauta on todella tärkeä mineraali hiuksille. Se vahvistaa verenkiertoa, joka on tärkeä seikka hiusnystyille. Vähäinen raudan saanti voi aiheuttaa hiustenlähtöä. Rautaa saa punaisesta lihasta, kalasta, linsseistä, kaalista ja salaatista.
Sinkki ja seleeni ovat tärkeitä mineraaleja hiuspohjan hyvinvoinnille. Puutos voi aiheuttaa hilseilyä ja hiustenlähtöä. Sinkkiä saa parhaiten kananmunista, lihasta ja kokojyvätuotteista.


Elämäntapa
Kuten koko kehon hyvinvoinnille myös hiuksille hyvät elämäntavat ovat a ja o. Liikunta, uni ja ruoka vaikuttavat myös hiusten hyvinvointiin. Liikunta kiihdyttää verenkiertoa myös hiuspohjassa asti. Liian vähäinen unen määrä on epäterveellistä ja se aiheuttaa myös lisää stressiä ja stressi aiheuttaa hiustenlähtöä. Kuten edellä mainituista ravintoaineista jo tulee selväksi tarpeeksi monipuolinen ruokavalio on tärkeä hiusten hyvinvoinnille.
Stressi ja huonot elämäntavat voivat näkyä hiustenlähtönä, haurautena ja kiillottomuutena.




Kuvat: www.flickr.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti