torstai 30. lokakuuta 2014

Työharjoittelu

Maanantai
Ensimmäinen työharjoittelu päivä Sokoksen Hyvä Olo-kampaamossa alkoi yhdeksältä aamulla. Ohjaajani olikin jo paikalla ja hän näytti minulle paikkoja. 

Pääsin heti aluksi hommiin. Sain värjätä ohjaajani tyven. Oli kiva päästä värjäilemään! Pesupaikalla laitettiin myös pituuksiin sävytettä. Sen jälkeen pesin ja kuivasin hiukset.

Tutustuin myös ajanvaraukseen ja tarkoituksena olisi jatkossa auttaa vastaamaan puhelimeen. Palvelin vastaanotossa muutamia asiakkaita.

Harjoittelu paikassani tuotesarjana on Wella, ja onkin mielenkiintoista tutustua uuteen sarjaan. Ehdin jo hieman vilkaista Wellan hoitosarjaa ja saan ehkäpä tehdä hoitoja!

Siivoilin myös paikkoja sekä pesin ja viikkasin pyyhkeitä.

Lopuksi katselin kun ammattilaiset leikkasi. Oli mielenkiintoista katsoa leikkausta kun nyt osaa jo hieman hahmottaa mitä ollaan tekemässä. 

Kaiken kaikkiaan oli mukava ensimmäinen päivä!





Tiistai
Menin yhdeksään työpaikalle ja aluksi laittelin pyykkejä ja siivoilin. 
Työntekijöiden kanssa oli puhetta, että saisin tehdä hoitoja ensiviikolla asiakkaille ja tällä viikolla harjoitella kavereille. Sainkin samalle päivälle jo ohjaajani siskon asiakkaaksi. Oli kivaa kun pääsin palvelemaan oikeaa asiakasta. Hoito meni hyvin ja asiakaskin piti hoidosta, hiuksissa näkyi hoidon jälkeen selvä muutos! Hoito tehtiin Wellan SP-sarjan hoitotuotteilla, joista voisin myöhemmin kertoa vielä lisää.


Keskiviikko
Menin tyäpaikalle klo 11:00. Siivoilin, laitoin pyykkejä ja tsekkailin hoitohuoneesta ripsienpidennysmateriaaleja, mitä tarvittiin lisää. Lähdimme ohjaajani kanssa hakemaan Spalifessa sijaitsevasta varastosta lisää tarvikkeita.
Loppu päivästä olin ajanvarauksessa ja vastailin puhelimeen. Aluksi se oli tosi jännää, mutta kun enemmän vastaa niin eiköhän se siitä ala luonnistumaan!

Torstai
Menin töihin klo 9. Hoidin pyykit ja siivoilin. Kävin hakemassa postit ja toimitin ykkös kerroksen kampaamoon kuuluvat postit sinne. Järjestin myös permisrullia, joissa olikin kivasti hommaa.
Ajanvarauksessa vastasin puhelimeen, ja sainkin jo ihan itse laitettua varauksen alusta loppuun :D Ehkä se puhelimeen vastailu alkaa siitä sujumaan!

Perjantai
Aamulla laitoin pyyhkeet pesukoneeseen ja valmistelin paikan valmiksi hoitoa varten. Kaverini tuli hoitoon kymmeneltä ja aloitimme miettimällä millaisen hoidon tekisimme. Valitsimme kosteuttavan ja väriä suojaavan hoidon. Pesupaikalla tein hoitoon kuuluvaa päähierontaa. Sitten kuivasimme hiukset ja teimme kiharoita. Aika meni nopeasti kun pääsi tekemään. Loppu päivästä vastailin puhelimeen. Viikko meni mukavasti ja nopeasti.

TYÖPAIKKAHAASTATTELU: 

Yrityksen historiaa: Hyvä Olo- kauneuskeskus 4 vuotta Sokoksen viidennessä kerroksessa, aiemmin toiminut alakerrassa.
Millaisia palveluja yritys tarjoaa: Monipuolisesti erilaisia hiusalan palveluita, ripsienpidennyksiä ja hemmotteluhierontaa.
Millaisia asiakkaita siellä käy eli kenelle suunnattu: Kaiken ikäisiä, "vauvasta vaariin."
Miten markkinoi: Sokos on itsessään hyvä markkinointi keino ja sitä kautta bonukset houkuttavat ihmisiä, s-uutiset, nettisivut, facebook ja puskaradio
Mitkä ovat tärkeimmät toimintaperiaatteet ja työntekijöiden pelisäännöt yrityksessä: Omasta paikasta pidetään huolta sekä yhteisistä asioista, asialliset työvaatteet (mustat), paikalla pitää olla 5min ennen asiakasta, työntekijöillä siivousviikot .
Paikassa on henkilöitä työntekijöinä, vuokratuolina ja yksityisenä yrittäjänä.


2. Työpaikkaohjaajan oma työhistoria,
milloin ja miten päätyi alalle, missä liikkeissä on työskennellyt, miten kouluttautunut, millaisia ajatuksia alan nykyhetkestä ja tulevaisuudesta: Teki viimeisen työharjottelun kyseisessä paikassa ja sai samantien töitä, teki myös töitä keväällä koulun ohessa. On tehnyt nyt töitä 3,5 vuotta. 2 vuotta kesätöissä kampaamossa ennen valmistumista.
Halusi kampaajaksi, koska aina tykännyt laittaaa hiuksia ja seurata muotia. Lähti opiskelemaan peruskoulun jälkeen alaa, ei ollut lukuihmisiä.
Pitää alasta, sillä siinä kehittyy koko ajan ja aina tulee uusia juttuja. Kaikki päivät ovat erilaisia!

3. Parturi-kampaajan ominaisuuksia, kysy, mitkä työpaikkaohjaajasi mielestä ovat hyvän parturi-kampaajan ominaisuuksia, mitä alalla menestyvältä parturi-kampaajalta edellytetään: Sosiaalinen, pystyy toimimaan tilanteessa kuin tilanteessa, osaa panostaa, oma-alotteisuus, tekee työnsä loppuun asti, tulee toimeen ihmisten kanssa, valmis oppimaan lisää (värit ja aineet muuttuvat) ja valmis panostamaan rahaa (esim. työvälineet)

4. Ajankohtainen tyyli ja muoti, mitä hiuksiin tehdään liiketyössä leikkauksissa, värjäyksissä ja kampauksissa, mikä on muotia tällä hetkellä:  
- harmaan sävyt, hunaja ja pehmeys
- "härän veren punainen"
- pastellinsävyt
- liukuväri pienimuotoisena
- "verho-otsis" (näkyy helsingissä)
- kampaukset ovat rentoja


Maanantai
Oli melko hiljainen päivä. Laitoin pyykit ja vastailin puhelimeen. Nyt ajanvaraus alkaa sujumaan jo melko hyvin ja puhelimeen vastaaminen tuntuu helpolta.

(Työpaikka haastattelu tulee hieman myöhässä, koska unohdin haastattelu lapun Saarijärvelle..)

Tiistai
Tänään oli hiljaisempi päivä ja puhelinkin soi aika vähän. Katselin leikkauksia ja oli mielenkiintoista katsoa porrastusta, kun se on päässyt jo hieman unohtumaan.

Keskiviikko
Tänään sain pestä yhden työntekijän hiukset ja samalla laitettiin pituuksiin sävytettä. Sain uuden kivan hoitoainehieronta vinkin, jossa peukaloita pyöritellään pään keskiosassa. 
Muuten päivä menikin nopeasti ja puhelimeen vastailin.

Torstai
Päivä meni nopeasti! Vastailin puhelimeen ja varasin jopa englannin kieliselle ajan, kieli keskellä suuta sain kuitenkin varauksen tehtyä. Purin Wellan lähetyksen.
Loppu päivästä värjäsin yhden työntekijän tyven ja pesin värin pois.

Perjantai
Viimeinen päivä meni nopeasti. Kävin Spalifeen viemässä lähetyslistat ja Galleriasta hakemassa hapetetta. Kaverini kävi myös ja tein hänelle pari lettiä. Loppu päivästä vastailin paljon puhelimeen.

HOITOSARJA

Sokoksen Hyvä Olo - kampaamossa käytetään siis Wellan tuotteita ja siellä tehohoitosarjana on Wellan SP- hoidot. Mitä olen tutustunut hoitoihin ne ovat todella laadukkaita ja tulos näkyy hiuksessa selvästi! Tein hoidon kahdelle asiakkaalle ja muutos oli upea, harmi etten kuvia napannut.


Ensiksi arvioidaan hiuspohjan ja hiuksien kunto. Apuna voi käyttää kätevää vihkosta; ensiksi pyöritetään rullaa isoimman ongelman kohdalle ja toista rinkiä toiseen ongelmaan. Se antaa suoraan vastauksen mitä hoitoa kannattaisia lähteä tekemään.


Pesupaikalla pestään  hiukset saman sarjan shampoolla.

Sitten sekoitetaan yksikauhallinen tehohoito maskia ja laitetaan sekaan ''infusion'' ne sekoitetaan ja levitetään pesupaikalla siveltimen avulla hiuksiin. Hoitaa voi siis kahta ongelmaa samalla kertaa!

Hoitoa on moneen ongelmaan:

  • Smoothen - karheille ja kiharille hiuksille
  • Hydrate - kuiville hiuksille
  • Repair - vahingoittuneille hiuksille
  • Volumize - hennoille hiuksille
  • Color Save  - värjätyille hiuksille
  • Shine Define - kiillottomille hiuksille
  • Clear Scalp - hilseilevälle hiuspohjalle
  • Balance Scalp - hiusten lähtöön
















tiistai 21. lokakuuta 2014

Hiuksen ja ihon anatomia, hiusten hoitaminen


1. Ihon ja hiuksen rakenne, hiuksen kasvuvaiheet

Ihon rakenne

Iho ympäröi ihmisen kehoa melkein kaikkialta, se on noin 5% henkilön kokonaispainosta. Se on myös suurin elin ja todella tärkeä sellainen. Iho suojaa kehoa erilaisilta rasitteilta ja ulkopuolisilta tunkeilijoilta, esimerkiksi kuumuudelta, kylmyydeltä, UV-säteilyltä, kolhuilta, haavoilta ja bakteereilta. Se säätelee myös elintoimintoja, kuten erittää ja tuottaa hikeä ja talia. Iho vastaanottaa, aistii ja välittää tietoja sekä myös korjaa syntyneitä vaurioita. Hyvin voiva ja terve iho on hyvä suoja näitä rasitteita vastaan.

Iho koostuu kolmesta eri kerroksesta: epidermiksestä , dermiksestä ja subkutiksesta. Kehon eri alueilla ihon paksuun vaihtelee. Esimerkiksi silmänympärysiho on todella ohutta ja herkkää ja kantapään iho on paksua. 


Epidermis eli orvaskesi (0,05-0,2 mm) on ihon päällimmäinen kerros. Se ei sisällä lainkaan veri- tai imusuonia. Se uusiutuu jatkuvasti päällimmäisen kerroksen hilseiltyä pois, tätä kutsutaan keratinisoitumiseksi. 

Kerrokset:

1. Ensimmäinen kerros on sarveissolukerros (marraskesi) on sarveistunutta kudosta, mikä on kuollutta. Se on koostunut keratinisoituneista sarveissoluista. 

2. Jyväissolukerroksessa valmistuu keratohyaliinijyväsiä, jotka muuttuvat keratiiniksi. Solujen tuma häviää ja solu sarveistuu ensimmäiseen kerrokseen eli marrasketeen.

3. Okasolukerroksen keratinosyytit ovat okasoluja, joiden välillä on desmosomeja, jotka liittävät solut toisiinsa. Tässä kerroksessa on myös Langerhansin soluja, jotka ovat osana elimistön puolustusjärjestelmää. 

4. Tyvisolukerros koostuu tumallisista ja jakaantuvista soluista. Solun toinen osa liittyy ylempänä olevaan okasolukerrokseen. Tässä alimmassa kerroksessa melanosyyttisolut valmistavat pigmenttiä, mistä syntyy ihon väri ja Merkelin solut välittävät tuntoaistimuksia.


Dermis eli verinahka (0,5-2 mm) on sidekudosta, joka koostuu elastiinista ja kollageenista. Elastaani on proteiini, joka antaa iholle joustavan ominaisuuden. Kollageeni on myös proteiini, joka on hyvin venyvää, mikä toimii rakennusaineena ja antaa iholle tukea. Dermis sisältää imu-ja verisuonia, joiden avulla iho saa ravintoa. Dermiksessä on myös karvan juuriosa, hikirauhanen, talirauhanen, imusuonia ja hermojen päätteitä. 


Subkutis on ihon alla olevaa rasvakudosta. Sen paksuus riippuu ihmisen kehossa olevan rasvan määrästä. Subkutis liittää ihon pintakerrokset kudoksiin, kuten lihaksiin ja luihin. Se varastoi myös energiaa.

Ihossa on myös karvankohottajalihaksia ja erilaisia hikirauhasia, isoja ja pieniä. Ne osallistuvat mm. lämmönsäätelyyn.



Hilseily 
Hilseilu on hiuspohjan epätasapainotila ja solujen tuotanto on kiihtynyt. Hilseilylle on monia syitä, kuten hormoonitoiminta, ravitsemus, väärä hoito taikka säävaihtelut. Hilseilyyn vaikuttavat myös pesuaineet ja pesuväli. Hilseongelmia on erilaisia:

1. Rasvaisen hiuspohjan hilseily

  • Hiuspohja ja hiukset rasvaiset
  • Hilse kasautumia (kellertävää ja paksua, takertuu hiuspohjaan ja hiuksiin)
  • Hiuspohja punoittaa ja kutisee, voi esiintyä finnejä
  • Voi olla tulehtunut ja solutuotanto on kiihtynyt saadakseen ihon tasapainoon

2. Kuivan hiuspohjan hilseily

  • Irtoilee pieninä hiukkasina 
  • Hiuspohja kiristävän tuntuinen
  • Talin tuotanto vähäistä ja sarveiskerroksen kosteuspitoisuus heikko
  • Voi johtua säätilojen muutoksista, kuten kuiva ilma talvella.


3. Herkän hiuspohjan hilseily

  • Ärsyyntyessä hiuspohja kutisee, punoittaa ja kiristää
  • Kuiva ja reagoi helposti muutoksiin (esim. ilmanmuutoksiin), kemiallisiin käsittelyihin, tuotteisiin ja mekaaniseen rasitukseen.
  • Ärsytysreaktio ilmenee punoituksena, kuumotuksena, rakkuloina ja hilseilynä
  • Ärsytys voi olla allergista tai ei allergista


Hiuksen rakenne

Hius on kuollutta solukkoa, joka on muodostunut keratiinista ja sarveistuneista kuolleista soluista. Hiuksen elävä osa, joka sijaitsee ihon alla, koostuu seuraavista osista:


  • Karvatuppi - Se on ihon osien lävitse kulkeva 3-5 mm pitkä "pussi", jonka seinämät ovat kalvoa. Se on muodostunut epiteeli- ja sidekudoksesta, johon karvankohottajalihas ja talirauhanen ovat kiinnittyneet. 
  • Hiusnysty - Karvatupen pohjaosa, jossa solujen jakautuessa hius syntyy. Hiusnysty on muodostunut epidermiksen tyvisolukerroksen kaltaisista soluista. Hiusnystyssä sijaitsee myös melanosyytit (hiusten väriaine), hiussuonisto (hius saa ravintoaineita verenkierrosta) ja Henleyn ja Huxleyn kalvot (suojaavat hiuksen ihonalaista osaa).
  • Hiussipuli - Paikka, jossa muodostuu soluja ja hius alkaa muodostua. Solu muuttuu kovaksi kuitusoluksi tai levymäiseksi pintasoluksi. Tätä kutsutaan sarveistumiseksi eli  keratinisoitumiseksi. 
Itse hius koostuu suomu- eli pintakerroksesta, kuitukerroksesta ja ydinkerroksesta. Suomukerros koostuu rosoreunaisista, levymäisistä, päällekkäisistä ja hiusta kiertävistä keratiinikuiduista. Kerroksia on 6-10, hiuksen paksuudesta riippuen. Kerrokset ovat läpikuultavia sekä vettä ja likaa hylkiviä. Mitä tiiviimmät keratiinilevyt ovat, sitä kiiltävämpi hiuksen pinta on. Kun hius kuluu, suomut muuttuvat rosoreunaisemmiksi. 

Kuitukerros ja sen keratiinisolut ovat putkimaisia. Se koostuu makrosäikeistä, ja ne taas mikrosäikeistä. Ja mikrosäikeet koostuvat alkusäikeistä. Alkusäie koostuu kolmesta spiraalimaisesta molekyyliketjusta, jotka ovat muodostuneet hiilestä, vedystä, hapesta ja typestä. Ne ovat kiinnittyneet toisiinsa rikkisidoksilla. Sidokset voidaan katkaista happiatomien sitoutuessa niihin. Esimerkiksi väri- ja permanenttikäsittelyillä voidaan vaikuttaa kuitukerroksen rakenteeseen. 

Hiusten ominaisuudet ja hiuslaatu

Hiuksen rakenteelliset erot vaikuttavat hiusten ominaisuuksiin. Erirotuisilla ihmisillä vaihtelee hiuslaatu merkittävästi. On yksilöllistä miten ja kuinka nopeasti hius kasvaa.

Rodulliset erot:

1. valkoiset eli kaukasialainen rotu (eurooppalaiset)

  • hius on tyypillisesti ohuempaa, vaaleampaa ja herkempää käsittelyille
  • n. 6-8 kerrosta
  • hius voi olla suora, laineikas tai kihara
  • väri vaihtelee hyvin vaaleasta mustaan
  • läpimitta vaihtelee pyöreästi ovaaliin
  • pigmenttien koko vaihtelee pienistä keskikokoisiin, pigmenttijyväset jakautuneet tasaisesti kuitukerrokseen
  • Hiusfolliikkelien määrä vaihtelee on suhteellinen hiustenvärin kanssa
  • punahiuksisilla hiuksia noin 80 000, vaaleilla 150 000 ja ruskeilla 100 000 hiusta.

2. keltaiset eli mongoloidinen rotu (kiinalaiset, japanilaiset, eskimot ja intiaanit)

  • hius on suora, musta, paksu ja hyvin vastustuskykyinen
  • läpileikattu muoto on pyöreä
  • pintakerros paksu ja ydin on suuri
  • pigmentit suurikokoisia, kasautuneet kuitukerrokseen hajanaisesti
  • hiusten kasvu nopeaa
  • hiuksia noin 90 000 - 120 000

3. mustat eli negroidinen rotu (musta- tummaihoiset ihmiset ja afro-amerikkalaiset)

  • kierteinen, spiraalimainen 
  • läpileikkaus elliptinen tai litteä
  • paksuus vaihtelevaa
  • pintakerrokset vaihtelevat 6-8 kerroksesta 1-2 kerrokseen
  • herkempi vaurioitumaan kuin mongoloidisen rodun hius
  • ruskea tai musta väri, pigmentit erikokoisissa ja muotoisissa ryhmissä
  • kaikista roduista hitain kasvamaan
  • kuiva
  • suomukerros huokoinen ja kuitukerros hauras
Hiuslaatu
Hiuslaatu koostuu hiuksien eri ominaisuuksista. Hiuslaadun määrittämiseksi hiusta täytyy tunnustella ja katsoa.

Rakenteellisia ominaisuuksia ovat: joustavuus, venyvyys, taipuisuus, kohoaminen, paksuus, kiilto ja sähköisyys. 
Hiusmateriaali on hygroskooppista, eli hiuksen kyky ime kosteutta ilmasta. Kun hius on kostea, se turpoaa, muuttuu venyvämmäksi ja sitä on helpompi muotoilla. 

1. Kimmoisuus ja joustavuus
  • hyvänkuntoinen ja käsittelemätön hius venyy 10-30 % ja palautuuu entiseeb muotoonsa
  • Rakennevaurioitunut hius menettää joustavuuden ja veltostuu
  • mitä vaurioituneempi hius on, sitä venyvämpi se on, eikä se palaudu muotoonsa
2. Taipuisuus
  • yksilöllistä
  • on ilmava
  • voidaan saada aikaiseksi erilaisilla tuotteilla, sekä permanentti käsittelyllä
3. Sähköisyys
  • hiuksen pinta on säihköiseltä varaukseltaan negatiivinen
  • puhtaat ja hyväkuntoiset ovat yleensä sähköiset
  • sähköisyyttä voidaan vähentää kationiaktiivisilla hiustenhoitotuotteilla
4. Kiilto
  • kiiltoon vaikuttaa suomukerroksen kiinteys
  • Huonokuntoisen hiuksen suomukerros on rosoinen ja avonainen -> valonsäteet eivät heijastu niin hyvin ja hius näyttää kiillottomalle
  • hiussuomuja sulkevat tuotteet antavat kiiltoa hiuksille
5. Kohoutuminen
  • riippuu hiuksen paksuudesta, tuuheudesta ja joustavuudesta
  • jäykät ja paksut hiukset kohoutuvat helposti
  • velttoja ja ohuita hiuksia täytyy ylijännittää voimakkaasti, jotta ne kohoutuvat
6. Paksuus
  • kesvivahvuinen hius on läpimitaltaan 0,04-0,06 mm
  • hiuksen kunto vaikuttaa paksuuteen
  • paljon käsitellyt ovat ohuet
Hiuksen laadullisia ominaisuuksia ovat: 


  • läpimitta (ohut, paksu) Ohut hius tarvitsee tukea ja runsautta. Paksu hius kohoaa helposti, mikä kannattaa ottaa huomioon leikatessa.
  • pintarakenne (liukas, karkea) Liukas hius tarvitsee kitkaa ja rakennetta antavia muotoilutuotteita. Karkea hius tarvitsee silottavia tuotteita.
  • hiusrungon muoto (taipuisa, kihartuva, suora) Taipuisa hius on helppo käsitellä, jos leikkaus on toteutettu hyvin. Kihartuville hiuksille on omia tuotteita, jotka estävät kosteuden pääsyn hiukseen, jolloin hius pysyy suorempana. Suora hius pysyy passiivisena.
  • hiusmassan määrä (runsas, vähäinen) Runsas hiusmassa vaatii useasti leikkausta. Vähäinen hiusmassa litistyy nopeasti ja hiuspohja näkyy helposti. Siksi leikkaustekniikoita täytyy miettiä tarkasti.
  • hiusten pituus (lyhyt, puolipitkä, pitkä) Lyhyet hiukset yltävät korkeintään leukaan, puolipitkät hartioille ja pitkät hartioiden yli.



Hiuksen kasvuvaiheet
Hiuksen kasvu jakautuu kolmeen vaiheeseen. Hiusten kasvuun, pituuteen ja paksuuteen vaikuttavat perintötekijät, rotuominaisuudet, sukupuoli ja ikä. 

1. Kasvuvaihe (angeenivaihe)

  • kestää 2-6 vuotta, lyhenee ihmisen ikääntyessä
  • solut jakaantuvat ja työntävät keratinisoituja soluja karvatupesta ylöspäin
  • Hius kasvaa n. 1cm kuukaudessa
  • Hiusten kasvu rotuominaisuus, nuorilla voi kasvaa yli metrin mittaiseksi ja aasialaisilla jopa kahden metrin mittaiseksi.
  • 85-90 % hiuksista on kasvuvaiheessa

2. Siirtymävaihe, välivaihe, ylimenovaihe (katageenivaihe)

  • Kesto n. 2 viikkoa
  • Solujen jakaantuminen loppuu, joten hiuksen kasvu loppuu
  • Karvatupen supistuessa hius irtoaa verisuonista 
  • Hius ei kuitenkaan irtoa ilman mekaanista rasitusta
  • n. 1 % hiuksista ovat tässä vaiheessa


3. Lepovaihe (telogeenivaihe)

  • Kesto 2-4 kk, jonka aikana hius irtoaa hiuspohjasta
  • Lopulta hiusnystystä alkaa kehittyä uusi hius ja prosessi alkaa alusta
  • 10-15 % hiuksista ovat tässä vaiheessa

Shampoo ja hoitoaine

Shampoon ja hoitoaineen peruskoostumus

1. puhdistus- ja hoitotehoon vaikuttavat ainesosat

  • liuotin
  • pesevät ainesosat
  • hoitavat ainesosat 

2. tekniset ominaisuudet (tuotteen olomuoto, tuoksu, väri, säilyvyys)

  • kiiltoa antavat ainesosat
  • sakeuttamisaineet
  • vaahdon stabilointiaineet
  • tuotteen ulkonäköä parantavat ainesosat
  • säilöntäaineet
  • hajusteet
  • väriaineet
Shampoon tärkeimmät ainesosat ja niiden tehtävät

Shampoon sisältää eniten vettä (aqua), joka toimii liuottimena.

Toisiksi eniten on erilaisia tensidejä. Niitä on neljänlaisia: anionisia (esim. sulfaatit), kationisia (kvaternaariset aineet) , amfoteerisia ja ionittomia (glukositidit). Ne muodostuvat rasvaliukoisesta hiilivetyhännästä ja vesiliukoisesta päästä. Tensidien toiminta perustuu sähköiseen varaukseen vesiliukoisessa päässä. Puhdistavat ainesosat ovat anionisia tensidejä, ja niiden negatiivisesti varautunut vesiliukoinen pää hylkii negatiivisesti varautunuta hiusta. Rasvaliukoinen hiilivetyhäntä poistaa rasvan ja kuljettaa sen veden mukana pois. 

Emulgaattori sekoittaa veden ja hoitavat ainesosat keskenään



Millä perusteella shampoo valitaan?

Shampoo valitaan puhdistustarpeen, hiusten ja hiuspohjan kunnon mukaan, sekä jatkokäsittelyn asettamien vaatimusten mukaan. Shampoon puhdistustehoon vaikuttaa puhdistavien ainesosien määrä, eli anionisten tensidien määrä. 
Shampoot voidaan jakaa puhdistustehonsa mukaan neljään eri ryhmään:

1. hoitoshampoot
- rakenteeltaan vaurioituneille sekä kuiville hiuksille ja hiuspohjalle
2. yleisshampoot
- terveelle ja normaalit hiukset ja hiuspohja
3. syväpuhdistavat shampoot
- voimakasta puhdistustehoa hiuksille ja hiuspohjaan
4. erikoisshampoot
- hiuspohjan eri ongelmiin, kuten hilseilyyn.

Hoitoaine
Shampoon kaverina käytetään hoitoainetta, jonka tarkoituksen on hoitaa hiusta.
Hiusten vauriot voidaan jakaa neljään erilaiseen osaan:

1. kuivuus 

  • luonnostaan kuivat (luonnonkihara, vähäinen talineritys)
  • kosteutta poistunut esim föönauksen tai auringonoton vuoksi
  • kuiva ilma
  • hiukset sähköistyvät ja ovat kiillottomat
  • humektanin eli kosteuden sitoja sitoo hiukseen kosteutta, humektantteja: pantenoli, glukoosi ja sorbitoli

2. kiillottomuus

  • elottomat
  • syynä käsittelyt, jotka ovat poistaneet talin muodostamaa hiusta suojaavaa kalvoa
  • kiiltoa lisäävät aineet muodostavat hiuksen pintaan kalvon, aineita ovat esim: silikoniöljy, paraffiiniöljy

3. rakennevauriot (kuitukerros)

  • kuitu- ja suomukerros vaurioitunut mekaanisten käsittelyiden takia esim. tupeeraus taikka kemiallisten käsittelyiden takia esim. permanentti
  • hiukset ovat karheat ja kiillottomat, takkuuntuvat
  • hoidon tavoitteena rakennepaikata hiusta pienimolekyylisillä ainesosilla, jotka menevät hiuksen kuitukerrokseen
  • esim. kationiset polymeerit, aminohapot, proteiinihydrolysaatit

4. sähköisyys

  • hiukset ovat lentävät ja vaikeat käsitellä
  • hiuksen pinnassa on negatiivinen sähkövaraus (samanmerkkiset varaukset hylkivät toisiaan)
  • hoitoaineen tarkoitus tasapainottaa sähkövarauksia lisäämällä hiuksen pintaan plus merkkistä varausta
  • ainesosia: kationinen tensidi
  • kationinen polymeeri
Hoitoaineet voidaan jakaa neljään ryhmään:

1. pikahoitoaineet
  • emulsioita
  • vaikutusaika 1-2 min
2. rakennehoitoaineet
  • vaahtomaisia tai nestemäisiä
  • yleensä hiuksiin jätettäviä
3. erikoishoitoaineet
  • vaikutusaika pidempi kuin pikahoitoaineessa
  • vaikutusta tehostetaan lämmöllä
  • hoitoon kuuluu hieronta
4. hiusvedet
  • hiuspohjan häiriöiden hoitoon (hilseily, rasvoittumiseen, hiustenlähtöön, ärsytykseen)
  • ei pestä pois

Koulussa käyttämämme tuotesarjat

Alla luettelona millaisille hiuksille löytyy sopivia tuotteita sarjoista.


Goldwell Dualsenses http://www.goldwell.fi/tuotteet/
  • normaaleille ja hennoille värihiuksille
  • paksuille ja karheille värihiuksille
  • vaaleille ja raidoitetuille hiuksille
  • kuiville ja rasittuneille hiuksille
  • voluumia hennoille ja normaaleille hiuksille
  • kiharalle hiuksille
  • syväpuhdistava
  • hiuspohja ongelmalliselle
  • miehille oma sarja
  • kuiville ja vaurioituneille hiuksille
  • voluumi tuotteet
  • värikäsitellyn hiuksen tuotteet
  • herkkä ja kutiseva hiuspohja
  • rasvainen hilse
  • kuiva hilse
  • psoriasis
  • kuoriva
  • seborrhea
  • rakennepaikkaava
  • hiustenlähtöön

Haudehoito

Ennen haudehoidon aloittamista ja asiakkaan tuloa valmistellaan paikka valmiiksi. Hoitoa varten tarvitsee selvityskamman, värisudin, kaksi kuppia (toinen kuumaa vettä varten, jotta hoito pysyy vesihauteessa lämpöisenä), niskaliinan, suojaliinan, klipsejä ja kuivaukseen valitsin lapioharjan. 

Hoito aloitetaan hoitosuunnitelmalla ja asiakasanalyysillä, jotta voidaan valita oikea tuote asiakkaalle. 

  • Asiakkaani hiuspohja oli hieman kuiva, pientä punoitusta ja vähän hilseilyä oli havaittavissa. 
  • Hiuksen pinta, paksuus ja määrä normaali
  • Hiukset hyväkuntoiset tyvestä, mutta latvassa ja pituudessa vaurioita
  • Hiukset taipuisat
  • Kotona pesu joka toinen päivä
  • Hoitokäsittelyn tavoitteena kosteuttaa hiuspohjaa ja samalla kosteuttaa latvaosaa
  • Hoitotuotteeksi valittiin Aloe vera hoito, mikä joka kosteuttaa erityisesti hiuspohjaa
  • Hoitoon käytetään vesihöyrylaitetta (10min), ennen tätä 10min hieronta






Pestään asiakkaan hiukset syväpuhdistavalla shampoolla. Syväpuhdistava shampoo poistaa mm. hiukseen jääneet tuotteet pois. 


Valmistelin aloe vera hoitoaineen.  Annostelin puolitoista mittalusikallista hoitoainetta ja samanverran lämmintä vettä ja sekoitin aineet. 

 Aloitin levittämällä hoitoainetta hieman latvaan, jotta selvittäminen selvityskammalla olisi helpompaa. 



Aloitin levittämään hoitoainetta ristipääjakauksen tavoin. Ensiksi otsalta taakse ja korvalta korvalle. 



Hoito levitettiin osioittain ensiksi juureen ja samalla osion pituuksiin levittämällä.



Levitysjärjestys etenee ylhäältä alaspäin. 



Kun hoito oli levitetty alkoi hieronta osuus. Ensiksi sivelyhierontaa: otsalta niskaan ja ohimoilta niskaan. Kokoajan sormet hiuspohjassa liukuen otetta irroittamatta. Tämä vaihe vähintään 3 kertaa.
Sitten kitkahierontaa. Hierottiin ohimolihasten alue ja edettiin otsalihasten alueelle. Ohimoilla pitää olla tarkkana, ettei paina liikaa. Kun hieroin otsaosaa (otsasta päälaelle), niin vasen käsi tuki niskasta. Sama juttu sivuille päälaelle asti. 

Seuraavaksi niskaosan hieronta. Vasen käsi tukee päätä edestä. 




Vielä pään keskiosan hieronta. Edettiin otsalta ja niskasta päänkamarakalvojänteen alueelle.



Sitten laitettiin hiukset vesihöyrylaitteen alle 10 min. Laitteen laitossa täytyi huomioida, että se on hyvällä kohdalla, eikä polta asiakasta. 


Pesupaikalla emulgoidaan hoitoaine pois lisäämällä vähän kerrallaan vettä. On tärkeää, että aine pestään huolellisesti pois, ettei hiukset jää rasvaiseksi.





Kuvassa hoitokäsitellyt hiukset pyyhekuivana.


Laitoin vielä hoitosuihketta auttamaan selvityksessä ja kiiltoa antavaa muotovaahtoa kuivauksen alle.







Lapioharjalla suoraa kuivausta. 



Asiakkaan hiuspohja tykkäsi hoidosta kosteuttaen sitä ja latvatkin sai kosteutta. Työ onnistui mielestäni hyvin ja tuntui, että asiakaskin piti hoidosta.